Zoeken naar dan als

dan als
 
als / dan taaltelefoon.be. cross. login. question-circle. search. up-down. vlaanderen-logo. warning.
De combinaties met dan drukken een ongelijkheid uit, die met als een gelijkheid. Dan wordt ook gebruikt na niets en niemand als het woord anders er niet achter staat, maar er wel bij gedacht kan worden. Dan heeft in dat geval de betekenis behalve.
Beter spellen dan of als.
Twijfelwoorden dan of als. Wat is het verschil tussen dan en als? Als je twee dingen A en B vergelijkt en je wilt het verschil beschrijven, gebruik je vaak de vergrotende trap of bijvoorbeeld anders om het verschil te beschrijven.
Ezelsbruggetje voor de ALS-Dan regel.
Eerst als en DAN dan. Als iets het 1 overtreft is het altijd DAN en niet ALS. Bijv: Ik ben beter jij. Dat overtreft, dus is het DAN. Ik ben net zo goed jij. Dat is niet overtreffend, dus is het ALS.
dan / als Genootschap Onze Taal Onze Taal.
Veel mensen hebben het ezelsbruggetje geleerd dat dan gebruikt wordt bij ongelijkheid, en als bij gelijkheid. Dat klopt meestal wel, maar dit ezelsbruggetje kan leiden tot fouten als Suriname is vier keer zo groot dan Nederland, omdat het daar immers om een ongelijkheid gaat.
Dan of als: wanneer gebruik je het? Educatie en School: Taal.
Vaak is het de vraag of het groter dan of groter als is. Daarnaast zijn andere combinaties met dan en als vaak ook lastig, bijvoorbeeld dan mij of dan ik. Groter dan of groter als. Even groot dan of even groot als.
als / dan VRT-Taalnet.
Voor velen is dan zelfs een sjibbolet voor correct Nederlands. Wie moeilijkheden op dit gebied wil vermijden, kan zich daarom beter van het gebruik van ongelijkheid-aanduidend als waar op zichzelf beschouwd geen enkel bezwaar tegen bestaat onthouden." Groter als / dan Taaladvies.net.
Schooltv: Clipphanger Wanneer gebruik je dan en als?
Dan gebruik je om een verschil aan te geven, als gebruik je in een vergelijking met zo of even: Grietje is even blond als Hans, maar Hans is langer dan Grietje. Sneller, hoger, sterker: dat zijn allemaal voorbeelden van de vergrotende trap.
dan als Taaluilen.
Hij is groter als mij. Fout 1 is dat het om een ongelijkheid gaat en dus gebruik je dan. Fout 2 is het gebruik van mij. Als je de zin langer maakt, hoor je het: Hij is groter dan ik ben.

Contacteer ons